Snimanja gitarski dionica u Prijedoru

Danas je u Prijedoru, u kući - muzeju Mladena Stojanovića, snimljen gitarista Igor Motl. Nakon nekoliko odlaganja zbog nepovoljnih vremenskih uslova, tim USB se odlučio na enterijersko snimanje, kako ne bismo dodatno kasnili sa projektm. Igor Motl je profesor klasične gitare u muzičkoj školi u Prijedoru, a pored toga je i vrsni gitarista i kompozitor, tako da sa improvizacijama na zadate komozicije nije bilo problema.

• Read 252 times

Seminar "Ethno music and fusion"

The Society of Urban Artists "Manifest" organized a seminar on ethno music of the people of BiH and its fusion with pop and rock genres. The seminar was attended by 20 young musicians from Prijedor, Mostar, Bihać and Brcko.

Within the seminar, an interactive lecture was held by prof.mr. Saša Popović, Head of the Chairperson of the Academy of Music in Banja Luka and the leader of the ethno-group "Iva", and mr. Sanja Pupac, Senior Assistant at the Department of Ethnomusicology at Akedimika of Art.

On the second day of the seminar, the workshop "playing percussion" was held by Vanja Jevrić, frontman of the Kazoo band.

The seminar was held within the framework of the project "Musicians Without Borders". The project is being implemented by the Society of Urban Artists "Manifest" and financed by the Embassy of Switzerland in BiH, the US Embassy in BiH and the City of Prijedor.

• Read 220 times

Mostar USB recording

"USB" team visited the city of Mostar. The plan was to record musicians participating in the project "Musicians Without Borders", actually in the United Sounds of Balkan program. Our host was Mostar Rock School, who is also a partner on the project.

Our host was Mostar Rock School, who is also a partner on the project. Due to the strong wind, the recording was postponed for the next day, which further complicated the shootingand schedule. The next day, due to the strong wind, the recording was performed at the atrium of the Pavaroti Music Center and the Mostar Rock School Classrooms.

It is important to note that the participants in the project (project participants) from Mostar are not professional musicians, they are young participants of Rock School. For this reason, recording, as well as editing and repairing the material, lasted for a very long time, which later reflected on project delays and breaks of deadlines.

• Read 197 times

Počelo snimanje za USB program u Prijedoru

Danas je odradjeno prvo snimanje za USB program u sklopu projekta "Musicians Without Borders". Plan je bio da se za početak uradi najteža sekvenca, a to je usnimavanje bubnjeva. Snimanje je vršeno u parku u starom gradu u Prijedoru i tehnički  je bilo dosta zahtjevno, jer snimanje u ovakvim uslovima nije isto kao i snimanje u studiju.

Bubnjeve za obje pjesme svirao je profesionalni muzičar Anes Beglerbegović. Iako je sekvence za obje pjesme uradio u relativno kratkom vremenu i bez većih problema, snimanja su u nekoliko navrata, u prethodnom periodu, pomjerana i otkazivana zbog neplaniranih aranžmana i profesionalnih obaveza muzičara, što je naposlijetku, kako se ispostavilo, i uticalo na kašnjenja i probijanja rokova za realizciju projekta.

Snimanje je proteklo u redu i uspostavljeni su produkcijski standardi za dalja snimanja.

• Read 187 times

Ekipa USB u Bihaću

Ekipa USB programa danas je posjetila Bihać. Plan je bio u jednom danu audio i tonski snimiti sve muzičare koji će se kao istrumentalisti pojaviti u obradama dviju odabranih kompozicija.

Lokalni koordinator Adnan Suljanović odabrao je atraktivne lokacije koje su odgovarale zahtjevima snimanja. Na to je prije svega uticao nivo pozadinske buke i osvjetljenos, mogućnost kadriranja i pristupačnost.

U snimanju su učestvovali muzičari Jure Petrović, Jasmin Hadžisadiković, Adnan Suljanović i Elevedin Malkoč.

Muzičari su pokazili zavidnu profesionalnost, što opet nije čudno jer se radi o muzičkim pedagozima i profesionalnim muzičarima koji se snalaze i nalaze u različitim muzičkim stilovima.

• Read 190 times

Snimanje u Brčkom, prvi dio

Sniamanje u Brčkom podjeljeno je u dva dijela, odnosno u dva navrata-dana koja nisu vezana. Iako je to povećalo troškove produkcije, nije postojao drugi način zbog nedostupnosti određenim muzičara.

U ovoj posjeti gradu na Savi audio i tonski snimili smo Miloša Mijanovića za pjesmu "Human", Mejdija Sulejmanija na gitari za obje pjesme, te bas gitare. Zbog problema sa vjetrom snimanja su realizovana otežano, a sve sekvence uradjene su na željezničkoj stanici.

Od problema bitno je izdvojiti činjenicu da je Sulejmani odstupio od prvobitnog dogovora kojim je bilo planirano da svira tradicionalni istrument saz ili šargiju, zbog problema tehničke prirode u vezi sa tradicionalnim instrumentom
Na licu mjesta i kratkom vremenskom periodu nismu bili u mogućnosti naći alternivu za saz, tako da je Sulejmani na kraju nimio svoje sekvence na električnoj gitari.

• Read 188 times
Subscribe to this RSS feed